Dacă în România nu există deduceri fiscale pentru donatori individuali (cu excepția profesiilor liberale), asta nu înseamnă că marea majoritate a donatorilor europeni nu pot să obțină deduceri pentru sumele pe care le direcționează organizațiilor românești. Cu ajutorul rețelei Transnational Giving Europe (TGE) și a partenerului din România, Fundația Comunitară Odorheiu Secuiesc, donatorii străini care susțin organizații românești pot să își înregistreze donația și să o deducă.

TGE este o rețea de mai mult de 500 de organizații neguvernamentale europene și este activă în 17 țări în care există deduceri fiscale. Numai în 2013 a facilitat donații de 8,7 milioane de euro.

Iată cum funcționează sistemul: un donator străin face donația către partenerul rețelei din țara lui (aici găsiți profilurile fiscale ale fiecărei țări din sistem) cu specificarea că banii sunt destinați organizației din România; ONG-ul străin trimite banii reprezentantului din România și îi eliberează chitanța deductibilă donatorului; reprezentantul din România trimite banii ONG-ului ales de donator.

 

Sistemul le este util celor care primesc donații de la românii din diaspora sau de la cetățenii străini care vor să susțină o cauză românească.

Pentru a beneficia de sistem, o organizație neguvernamentală se poate înscrie la partenerul din România, Fundația Comunitară Odorheiu Secuiesc

Mai multe informații găsiți în broșura rețelei.