București, 2 aprilie 2015 – Platforma Donatie.ro pune la dispoziția românilor care vor să facă bine un nou mecanism: SMS-ul standard pentru donații de 4 euro.

Donatie.ro este un proiect comun al Asociației pentru Relații Comunitare și al operatorilor de telefonie mobilă Orange România, Telekom Romania Mobile și Vodafone România, sprijinit de Romanian-American Foundation, prin care organizațiile neguvernamentale au acces în mod transparent la numere scurte pentru a primi donații, iar donatorii români pot urmări ce s-a întâmplat cu banii pe care i-au donat prin SMS.

Pe lângă SMS-ul în valoare de 2 euro, disponibil de la lansarea platformei în 2012, donatie.ro are acum două noi mecanisme. ONG-urile vor putea opta pentru SMS-ul în valoare de 4 euro (prin Orange România, Telekom Romania Mobile și Vodafone România) sau vor putea primi donații recurente lunare în valoare de 2 euro (prin Orange România și Vodafone România), pentru care donatorul nu trebuie să trimită decât un SMS inițial de abonare.

„Prin cele două noi mecanisme, ONG-urile vor avea posibilitatea să strângă mai multe fonduri pentru activitățile lor și să creeze o relație pe termen lung cu donatorii”, spune Camelia Mateș, managerul platformei Donatie.ro. „Fundraisingul direct de la membrii comunității este cea mai mare provocare pentru o organizație și vrem să îi ajutăm, prin mecanisme cât mai adaptate nevoilor lor, pe toți cei care au curajul să facă asta. În același timp, cei trei ani de existență a platformei ne-au arătat că oamenii se opresc de puține ori la trimiterea unui singur SMS, așa că îi ajutăm și pe donatori să contribuie mai mult la cauzele pe care le susțin.”

Din iunie 2012, prin donatie.ro au fost trimise peste 937.000 de SMS-uri, totalizând donații de peste 1.874.000 euro. Printre organizațiile care au strâns fonduri se numără UNICEF, Salvați Copiii, SOS Satele Copiilor, Crucea Roșie sau OvidiuRo, dar și ONG-uri locale, precum Asociația HIFA, Fundația Cristian Șerban sau Autism Baia Mare. Donațiile pentru cauze individuale (urgențe medicale) și dezastre naturale sunt scutite de orice taxă, iar pentru celelalte cauze, pentru fiecare SMS de 2 euro trimis, 0,1325 euro (mai puțin de 7%) merg spre costurile operatorilor și integratorului tehnic. Platforma își acoperă cheltuielile administrative din contribuțiile partenerilor și din finanțări.

Organizațiile neguvernamentale pot accesa noile mecanisme de donație începând cu 1 aprilie 2015. Pentru a depune documentația necesară, trebuie să își facă un cont pe donatie.ro.