După două campanii de test, donațiile lună de lună prin SMS sunt de acum disponibile la scară largă pentru organizațiile neguvernamentale care vor să desfășoare astfel de campanii.

Donațiile prin SMS recurent sunt disponibile pentru clienții Orange România și Vodafone România, care se pot “abona” la donații lunare în valoare de 2 euro, prin trimiterea codului corespunzător campaniei pentru care doresc să doneze.

Până acum, UNICEF România și SOS Satele Copiilor România au testat mecanismul de donație prin SMS recurent. În cele două campanii de test, s-au strâns 244.000 de euro de la 17.500 de români, care au decis să doneze lună de lună 2 euro. 

“Schimbările reale se produc în timp, cu intervenții integrate, complexe și sustinute pe termen lung, indiferent de domeniul abordat. Programele UNICEF susțin dreptul copiilor la educație, sănătate, protecție și se desfășoară pe perioade de câțiva ani pentru a ajunge la formule performante. Astfel de acțiuni nu sunt punctuale și au nevoie de susținere financiară constantă, pe o perioadă mare de timp. Persoanele fizice care doresc să se implice lunar au acum la dispoziție un instrument foarte simplu pentru donații: SMSul recurent. Astfel, donatorii au posibilitatea să susțina pe termen lung o cauză sau, de ce nu, chiar mai multe cauze în care cred cu tărie, într-un mod extrem de simplu. Iar faptul că se pot opri in orice moment din acest proces face instrumentul extrem de atractiv.” spune Despina Andrei, Communication & Fundraising Manager UNICEF România.

Donația de 2 euro se face în mod automat, lunar, din momentul în care donatorul trimite SMS de abonare cu codul campaniei, până în momentul în care trimite SMS de oprire adonației. Practic, orice client Orange România sau Vodafone România poate să doneze în una sau mai multe luni pentru cauza pe care o alege. Pot dona atât abonații Orange și Vodafone, cât și persoanele care au servicii pre-plătite.

Organizațiile neguvernamentale pot apela la acest nou mecanism de strângere de fonduri, cu condiția să fi desfășurat cel puțin o campanie de donații prin SMS în trecut și să aibă experiență în gestionarea relațiilor cu numere mari de donatori. Pentru a depune documentația necesară, trebuie să își facă un cont pe donatie.ro.

Inițiativa face parte din cadrul proiectului „Punți pentru resurse – resurse pentru comunități” finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul 
Fondului ONG în România.