Matei are 21 de ani și este  student la Facultatea de Științe Politice în anul II și Mesager UNICEF din iulie 2015. Realizează emisiunea Dialectica (http://on.fb.me/1QfrbRj) si este pasionat de ski, teatru și poezie.  Am discutat cu el, să aflăm ce înseamnă jobul de Mesager prin prisma așteptărilor pe care le avea, a rezultatelor pe care le-a obținut, și nu în ultimul rând, să aflăm cum privesc apropiații lui Matei decizia lui de a lucra pentru UNICEF. 

 

Ce te-a determinat să intri în echipa Mesagerilor UNICEF?

M-am alăturat echipei Mesagerilor UNICEF pentru că aveam nevoie de un job pe vară și am aflat că UNICEF chiar face ceva pentru copii. Îmi plăcea să-i văd pe Mesagerii UNICEF prin piețe și locuri aglomerate, nu erau genul de oameni agasanți care te seacă de energie. Din contră, puteam să vorbesc cu ei oricât doream despre problemele copiilor și erau foarte capabili să-mi răspundă  la orice întrebare care îmi răsărea în minte.

Cum ți-a depășit acest job așteptările?

Eram convins că voi fi înconjurat de oameni simpatici, dar faptul că m-am simțit ca printre cei mai buni prieteni pe care i-am avut vreodată s-a dovedit a fi un real câștig. Nu numai că a făcut ca cele 5 ore de program să treacă într-un zâmbet, dar m-a pus și în contact cu niște oameni minunați. Apoi plata, mă așteptam să fie mai mult simbolică. De fapt, am fost foarte mulțumit de salariul primelor 100 de ore pe care le-am muncit în viața mea.

Numește 3 lucruri care ți-au plăcut cel mai mult la acest job.

Faptul că pot să interacționez cu oamenii, intrând în contact cu ei printr-un subiect atât de frumos și important, cum ar fi protejarea și ajutarea copiilor, dă naștere deseori la prietenii și posibile colaborări pe viitor. De asemenea, programul este flexibil și pot să îl adaptez programului de la facultate, ceea ce dă serviciului aceea notă de relaxare de care am nevoie ca student. Și, nu în ultimul rând, învăț să-mi dezvolt abilitățile de comunicare și persuasiune, coordonatorii și liderii de echipă oferindu-mi sfaturi de câte ori am nevoie pentru a-mi  îmbunătății discursul și modul de abordare.

Cum te-a ajutat experiența dobândită aici să ai mai multă încredere în tine?

Experiențele pe care le-am trăit ca Mesager UNICEF m-au ajutat să văd mai în profunzime mentalitatea oamenilor, am înțeles că pot să vorbesc oricui, pot să mă adresez persoanelor necunoscute și să mi le fac cunoscute, oricât de reticent aș fi putut fi înainte. Am învățat că oricine are o poveste ce merită ascultată și că oricine merită un zâmbet din partea unui Mesager UNICEF.  Arborând un zâmbet prietenos, pot să trec peste orice barieră socială și, dacă receptorul intenției mele este un om la fel de pozitiv ca mine va reacționa într-un mod plăcut și voi putea întreține o conversație din care amândoi să beneficiem. Plecând de la transmiterea unui mesaj, am învățat nu numai să îi înțeleg pe oameni, dar și cum să îmi susțin în cel mai convingător mod cu putință punctul de vedere, cu argumente și idei. Toate acestea au constituit un real antrenament pe teren asupra încrederii mele în mine, care mi-a arătat că pot deveni constant mai bun în relațiile cu oamenii pe care îi abordez și nu numai.

Ce au spus familia și prietenii când le-ai povestit cu ce te ocupi?

Familia a fost foarte mulțumită, crede că ce fac este extraordinar și fac din subiectul acesta o poveste de care sunt extrem de mândri. Unii dintre prieteni sunt uimiți de faptul că mă distrez atât de mult împreună cu colegii Mesageri și câștig și un salariu mulțumitor. Alții mă privesc cu admirație, sunt plăcut impresionați de faptul că ajut copiii și pe câțiva chiar i-am convins să doneze la rândul lor sau chiar să se alăture echipei de Mesageri UNICEF.