“În ciuda schimbărilor legislative gândite să frâneze sectorul ONG din România, oamenii au redescoperit solidaritatea și bucuria de a dărui.“

Oamenii au încredere în puterea organizațiilor nonguvernamentale de a schimba lumea. Asta ar prima concluzie care apare, când ne uităm la numerele de donatori și donații din anul care s-a încheiat. Donațiile prin SMS au crescut cu aproape 75%, iar cele prin debit direct cu aproape jumătate.

În 2018, oamenii au trimis 2,828,809 de SMS-uri pentru 75 de campanii, făcute 46 de organizații. Cele mai multe mesaje (2,4 milioane) au fost trimise către campaniile recurente prin care se strâng fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii în sănătate. Altfel zis, oamenii donează – si o fac pe termen lung – pentru organizații care umplu golurile unui sistem public subfinanțat și slab condus.

Am avut 23.291 de noi donatori care au semnat un mandat de debit direct. La finalul lui 2018, 50.668 oameni au donat cel puțin o dată prin acest mecanism, asta însemnând o creștere de 85%.

La aproape șapte ani de la lansarea platformei (2012) evoluția constantă a debitului direct ne arată că din ce în ce mai mulți oamenii văd importanța pe care o donație lunară o poate aduce în viața și misiunea unei organizații. 22 de organizații au câștigat încrederea donatorilor și au reușit să strângă 7.9 milioane de lei.

“Vreau să vă vorbesc despre cel mai frumos cadou de Crăciun din 2018. A venit in news-feed-ul meu, în mod repetat, amplificându-mi, de fiecare dată bucuria: mulți dintre prieteni și cunoștințe au postat cererea ca în loc de urările obișnuite pentru finalul de an, cei care se gândesc cu drag la ei să trimiă un SMS de donație. Fie pentru construirea primului spital de oncologie perdiatrică, fie pentru renovarea maternității din Arad, fie pentru părinții copiilor bolnavi de cancer, fie pentru copiii care nu cresc alături de părinții lor.

Mi-am dat seama de drumul parcurs din 2012, de la începutul DONATIE.RO. De drumul de la îndoieli la încrederea că banii donați ajută o cauză în care crezi, de la întrebări despre cât de sigur e mecanismul până la îndemnul ca și prietenii să doneze pentru cauza pentru care donezi deja. De drumul pe care merg, lună de lună, peste 440.000 de români și își cheamă alături de ei întreaga rețea de prieteni.

Concluzia mea pentru 2018 este că, în ciuda schimbărilor legislative gândite să frâneze sectorul ONG din România, oamenii au redescoperit solidaritatea și bucuria de a dărui. “

Camelia Mateș, director program Mecanisme Donații