În acest raport veți descoperi poveștile unor organizații care știu că schimbările în societate nu se produc de pe-o zi pe alta. Veți citi despre oameni care-și folosesc pasiunea și rațiunea pentru a dezvolta comunități pe termen lung.

Este destul de dificil să scriu, în acest moment, un editorial despre anul 2019, fără să mă uit la ce s-a întâmplat în ultimele trei-patru luni, în societatea noastră. Pandemia COVID-19 ne-a arătat un sistem de sănătate depășit și nepregătit, autorități publice care s-au mișcat greu și nu au știut cum să intervină rapid în comunități.

În 2020, aceste lucruri au ieșit în evidență, iar organizațiile nonguvernamentale au arătat că au o viteză de intervenție mai mare, că știu nevoile la nivel local și reușesc să umple mai repede golurile.

Acum, organizațiile s-au mișcat la unison și ne-a fost ușor să observăm ce putere incredibilă are acest sector, dar de opt ani, de la lansarea plarformei donatie.ro, am văzut sute de organizații care au reușit să ofere un sprijin acolo unde nimeni nu intervenea. Sute de organizații au reușit să susțină comunități vulnerabile, să ofere un tratament prea scump, să creeze, dar, mai ales, să pună în practică planuri de intervenții sociale pe termen lung.

În acest raport veți descoperi poveștile unor organizații care știu că schimbările în societate nu se produc de pe-o zi pe alta. Veți citi despre oameni care-și folosesc pasiunea și rațiunea pentru a dezvolta comunități pe termen lung. UNICEF în România lucrează de câțiva  ani cu comunitățile vulnerabile din județul Bacău, Salvați Copiii a reușit, prin echipamentele cumpărate în ultimii ani, să reducă rata mortalității infantile.

Intervențiile celor de la SOS Satele Copiilor durează până copiii devin independenți, iar Fundația United Way ajută peste 6.500 de elevi să rămână la școală, având grijă de nevoile lor. Dăruiește Viață, Cetatea Voluntarilor, Fundația Mihai Neșu și MagiCAMP au grijă de oameni bolnavi și familiilor lor, construind spitale și centre, unde pacientul este pe primul loc.

Am ales câteva exemple aleatoriu, dar fiecare organizație prezentă în acest raport vă va arăta ce putere mare au donațiile pe care le primesc prin SMS sau debit direct. Cu 10 lei, cu 4 euro sau cu 2 euro, organizațiile zguduie temeliile unui sistem depășit și pun în loc câte o insulă a binelui, unde nevoile comunității sunt pe primul loc.

Raportul pe 2019 este un arhipelag al Binelui, unde aducem laolaltă toate organizațiile și insulele pe care acestea le-au creat cu ajutorul vostru.