Copiii au nevoie să ştie că acela este un cadou. Să simtă că sunt valorizaţi. 
Că nu sunt cei la care s-au nimerit nişte haine vechi şi doar asta merită în viaţă.

Să ajutăm niște copii sărmani!?! NU!

Sunt împotriva donării hainelor şi jucăriilor, asta aşa ca să nu vă irosesc timpul până la sfârşit. În afara scenariului în care cineva vi le cere explicit. Să vă spun de ce. E o situaţie care ni se întâmplă tuturor. Am făcut curăţenie, avem un ataşament emoţional faţă de hainele altfel bune, dar care nu ne mai vin/plac şi n-am vrea să le aruncăm. Ne gândim că am văzut la TV hoarde de oameni care par că n-au după ce bea apă şi evident că s-ar bucura de nişte haine/jucării.

Începem să ne gândim cum facem să ajungă la acei oameni. Şi ne dăm seama că nu avem capacitatea logistică. Atunci ne gândim că mai bine le dăm unei organizaţii care să le ducă, că tot lucrează în zona săracă văzută la TV. Sunăm sau dăm email la organizaţie. Care are într-adevăr o relaţie cu acei oameni şi în principiu ar putea face acest serviciu.

Dar să o luăm pas cu pas.

Eu am de dat să zicem nişte haine pentru copii de 3-5 ani. O sacoşă de haine. Organizaţia nu poate merge în comunitatea săracă şi să aleagă un singur copil care să le primească, pentru că fraţii lui, vecinii şi ceilalţi oameni săraci au şi ei nevoie şi nu vor înţelege de ce este ajutat unul singur. Şi se pierde relaţia de încredere dintre organizaţie şi oamenii din comunitate, fără de care nu se poate produce schimbarea în acel loc.

Ştiu că folosind filtrul raţional ne supărăm şi zicem ” bă! da la cât de săraci sunt, mai fac şi figuri”. Înţeleg supărarea raţională. Pe de altă parte ştiu şi cât de greu este pentru organizaţii să stea să sorteze multe haine, să dea deoparte ceea ce este foarte rupt/pătat/neadecvat (rochia mini de catifea stretch)(!) să grupeze pe vârste/ fetiţe/băieţi/ vara/iarnă şi să depoziteze aceste donaţii până când au suficiente să le dea tuturor copiilor. Organizaţiile, care fac de altfel o treabă foarte bună în domeniul lor de activitate, au puţini oameni şi au de multe ori foarte puţin spaţiu în care să funcţioneze.

Aşa că. Cel mai simplu este să le spălăm, călcăm şi să le punem în cutii. E mai simplu de depozitat şi transportat aşa. Aruncaţi lucrurile rupte. Chiar dacă “sunt de bună calitate şi le-ar putea purta dacă le cos un pic”. Nu puneţi haine neadecvate mediului în care vor fi purtate sau anotimpului. Marcaţi cutia cu vârsta, genul pentru care sunt potrivite şi ce conţine cutia. Şi în mod ideal să încercaţi să puneţi acolo o combinaţie de hăinuţe care să îmbrace un copil în sezonul în care le donați, poate şi un caiet sau o carte de colorat, câteva creioane de colorat şi o scrisorică drăguţă care să însoţească cadoul.

Copiii au nevoie să ştie că acela este un cadou. Să simtă că sunt valorizaţi. Că nu sunt cei la care s-au nimerit nişte haine vechi şi doar asta merită în viaţă.

Ştiu că aveţi cele mai bune intenţii, o minte bună şi o inimă deşteaptă, de aceea am vrut să vedem şi perspectiva celor care încearcă să redea oamenilor aflați în momente grele ale vieții demnitatea şi credinţa că sunt valoroşi şi îşi pot schimba viaţa. Perspectiva pe care nu aveţi de unde să o ştiţi, că nu vorbim despre asta.

Şi ce faceţi cu o astfel de cutie e întrebarea următoare, nu? Aici sunt câteva recomandări, dar dacă nu sunt în zona voastră cred că merită să selectaţi o organizaţie care nu vorbeşte despre beneficiari ca fiind “nevoiaşi”, “amărâţi”, “săraci”, “necăjiţi”. Alegeţi o organizaţie care comunică frumos despre oamenii cu care lucrează, care îi respectă şi de la care vă puteţi aştepta să vă respecte şi darul.

Ana şi Copiii- www.anasicopiii.ro

Asociaţia Necuvinte – www.necuvinte.ro

Asociaţia Edulier – www.edulier.ro

Fundația Chance for Life- www.chanceforlife.ro

Amia Suflet de Copil (Oradea) – www.adopt.ro

un articol de Madalina Marcu
preluat de pe www.sereniti.ro