Statul român cheltuia, conform ultimelor statistici oficiale, 983 de euro pentru sănătatea fiecărui cetățean. Este cea mai mică sumă din UE, de aproape trei ori mai mică decât media europeană. În acest context, cum pot autoritățile să-și îngrijească cetățenii? Răspunsul ni-l oferă câteva organizații care au decis să construiască, modernizeze sau să doteze unitățile medicale din țară, pentru că statul nu reușește să-și îndeplinească misiunea.

Cu o infrastructură periculos de subfinanțată și cu zeci de mii de medici lipsă, sistemul de sănătate primește guri de oxigen de la organizații nonguvernamentale. În 2018, nouă organizații au avut 15 campanii de strângere de fonduri pentru a putea răspunde unora dintre cele mai mari nevoi ale oamenilor, când vine vorba de accesul la serviciile de sănătate. În total, 2.048.067 de donații prin SMS (2 și 4 euro) au ajuns la organizații.

Dăruiește Viață este una dintre organizațiile care au decis să intervină acolo unde statul a eșuat. Din 2015, asociația strânge fonduri pentru a construi primul spital de oncologie pediatrică din România, iar doar în 2018 donatorii au trimis 1.032.903 de SMS-uri în valoare de 2 și 4 euro. “Faptul că ni s-au alăturat atât de mulți oameni și că proiectul este foarte aproape de a se realiza este extraordinar”, spune echipa care a reușit să strângă, de la începutul campaniei, 4,2 milioane de euro prin donațiile SMS, cea mai mare din istoria donație.ro.

În toamna lui 2018, a fost turnată fundația viitorului spital, iar în următoarele șase luni au fost construite trei din cele șase etaje. “Nici noi nu credeam că vom ajunge la peste 4 milioane de euro doar din SMS. Era o sumă de neatins din donații de la persoane fizice”, spune Dăruiește Viață. Cum au reușit să mobilizeze atât de mulți oameni? Arătându-le că doi euro chiar contează, că fiecare donație înseamnă o cără­ midă în plus pentru viitorul spital.

La mai puțin de 600 de kilometri, în Arad, Anamaria Popa și organizația Cetatea Volun­tarilor Arad au reușit să trezească comunita­ tea pentru a oferi o mână de ajutor reabilitării compartimentului Boli Infecțioase Copii din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, care nu mai fusese renovat de aproape 30 de ani. Prin platforma donație.ro, a strâns – într-o singură campanie de patru luni – 6.053 donații prin SMS, iar cu sprijinul comunității, în august 2018, a inaugurat al doilea etaj rea­ bilitat prin campania “Cu drag pentru viitor”. “De la anul 2018 am învățat multe, am învățat că Aradul este o comunitate unită, că se pune mult accent și preț pe copii, arădenii au înțeles că ei, copiii, sunt viitorul și investesc în ei”, spune Anamaria Popa.

Ce-am învățat:

“Munca ta nu a fost în zadar când vezi copiii care au fost între viață și moarte, iar acum ei se dezvoltă normal, când faci niște oameni mari din niște copii de mai puțin de un kilogram. Când tu știi că acel copil nu avea nicio șansă și reușești să îl aduci pe calea cea bună este cea mai mare satisfacție.” (Salvați Copiii)

LUPTĂM PENTRU CEI CARE NU POT

MagiCAMP umple un alt gol în acest circuit al nevoilor din sistemul de sănătate și oferă, printr-unul din programele sale, un refugiu pentru părinții copiilor bolnavi de cancer: un loc unde să doarmă, să se odihnească și să-și recapete energia pentru a fi alături de copiii lor.

Campania MagicHOME a fost lansată în noiembrie 2017, iar cu ajutorul fondurilor strânse au reușit să amenejeze noi spații de cazare. “În 2018, MagicHOME a devenit o rețea de 11 case și apartamente, în opt orașe, care găzduiesc pă rinții copiilor diagnosticați cu cancer. Datorită campaniei, în rețeaua MagicHOME au locuit gratuit părinți și copii timp de 4.500 de zile”, spune echipa organizației.

Salvați Copiii, Asociația Sonia Maria și Asociația de Fibroză Chistică din România luptă pentru ca cei nou-născuți și cei mici să primească aceleași șanse la viață. Organizațiile dotează spitalele și maternitățile cu aparatură fără de care viața lor ar fi în pericol.

Salvați Copiii a început programul său de do-tare a maternităților, “Fiecare copil contează”, în urmă cu șapte ani, timp în care 88 de maternități au fost dotate cu 515 echipamente medicale, în valoare de 4 milioane de euro. Alte opt maternități urmează să fie dotate în perioada următoare, iar o mână de ajutor vine din partea donatorilor, care, doar în 2018, au trimis 118.885 de donații prin SMS.

Mortalitatea infantilă a scăzut în ultimii ani, ajungând la 6,7 la mia de copii născuți vii, dar asta nu este o veste care ar trebui să ne liniștească, iar cum spune și Gabriela Alexandrescu, președinta organizației, ”situația maternităților din România rămâne una critică”. “Avem situații în care medicii sunt nevoiți să refuze primirea prin transfer a nou-născuților cu patologii grave, pentru că nu au unde să îi interneze și cum să le susțină funcțiile vitale”.

DONAȚII PENTRU O VIAȚĂ NORMALĂ

Un alt sprijin copiilor nou-născuți îl oferă Asociația Sonia Maria, care în 2018 a derulat campania “O inimă”, dedicată renovării și do-tării Secției de Terapie Intensivă a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” din București. Povestea a început de la cazul Soniei Conovaru, o fată căreia medicii din INSMC i-au salvat viața, fără s-o poată proteja însă de infecțiile nosocomiale din spital, din cauza cărora Sonia și-a pierdut auzul.

“Scopul campaniei “O inimă” este de a facilita accesul micilor pacienți aflați în stare gravă și de a le pune la dispoziție, atât acestora, cât și medicilor care lucrează în această secție, cele mai bune condiții de tratament”, spune echipa organizației. În 2018, în perioada monitorizată de donație.ro, Sonia Maria a primit 15.761 donații prin SMS, iar fondurile strânse în campanie au fost folosite pentru a achiziționa un ventilator mecanic.

Nevoile secției sunt foarte mari, iar organizația vrea ca prin campania “O inimă” să strângă fonduri pentru a completa necesarul de echipamente și pentru a porni recompartimentarea și renovarea secției.

Tot din lipsa aparaturii necesare, mulți oameni care suferă de fibroză chistică nu pot duce o viață normală. “În România, este

o boală foarte puțin cunoscută, deși este cea mai frecventă maladie genetică. Prin această campanie, am dorit să facem cunoscută boala în rândul publicului larg și, de asemenea, să dotăm spitalele care au în evidență pacienți suferind de această afecțiune cu aparatura solicitată de către medicii curanți”, adaugă echipa Asociației.

Suma strânsă în urma campaniei a fost folosită pentru a cumpăra aparatura necesară în tratarea pacienților cu această boală, iar după ce au văzut reacțiile și sprijinul pe care l-au primit de la donatori și voluntari, organizația vrea să continue cu noi campanii de conștientizare. “Am fost uimiți să observăm câți oameni am mobilizat și câți oameni au donat pentru o cauză aproape necunoscută marelui public. Oamenii au nevoie să știe că e nevoie de ajutorul lor și acest ajutor trebuie cerut în mod direct”, adaugă asociația.

Ce-am învățat:

“MagicHOME a adus laolaltă o comunitate de oameni cu poftă de a face bine. Pofta aceasta de bine nu pare să se stingă ușor pentru că este naturală pentru fiecare dintre noi. Vom continua să spunem de ce e important să fim alături de copiii cu afecțiuni grave și de părinții lor, cu încrederea că suntem mulți cei care vrem să ajutăm.” (MagiCAMP)

UNIM COMUNITATEA OAMENILOR CARE FAC BINE

O tragedie personală l-a făcut și pe Cristi Corobană, președintele Asociației Freedom Smile, să pornească o campanie de achiziționare de vaccinuri ROR. “Pentru noi, declanșatorul a fost criza de vaccin ROR din timpul epidemiei de rujeolă de anul trecut în România.(…) Am mai avut o poveste tristă în familie, de acum 70 ani, cu trei frați ai mamei morți de rujeolă în aceeași zi. Dar atunci, în anul 1938, nu exista vaccin pentru că nu se inventase”, spune Cristi Corobană.

Din 1992, HOSPICE Casa Speranței aduce speranță copiilor și adulților care suferă de o boală incurabilă. Organizația, prin echipele sale, a oferit o alinare acolo unde statul român nu a reușit să intervină, iar peste 30.000 de pacienți au beneficiat de servicii de îngrijire paliativă.

În 2018, organizația a avut două campanii de donații prin SMS, pentru continuarea serviciilor de îngrijire și pentru lucrările de renovare și dotare a Centrului socio-medical de la Adunații Copăceni. Acolo va fi singurul centru de acest gen din România şi Europa de Est, oferind o alternativă pentru copiii cu boli rare, incurabile și familiile acestora.

“Oferirea acestui mecanism de donație oamenilor care își doresc să ne ajute reprezintă un avantaj pentru cauza noastră. Sunt mulți donatori care se simt mai confortabil cu acest mecanism decât cu folosirea altora în care efortul investit de ei în înregistrarea donației poate fi mult mai mare”, adaugă organizația, care, în 2018, a strâns 8.899 donații prin SMS.

În cifre:

2.048.067 de donații prin SMS au fost trimise

20.758.493 lei au fost strânși

 

Organizațiile care au avut campanii de strângere de fonduri în domeniul Infrastructurii în sănătate:

  • Asociația Cetatea Voluntarilor Arad
  • Asociația Dăruiește Viață
  • Asociația de Fibroză Chistică (mucoviscidoza) din România
  • Asociația Freedom Smile
  • Asociația Sonia Maria
  • Fundația Comunitară Odorheiu Secuiesc
  • HOSPICE Casa Speranței
  • MagiCAMP
  • Salvați Copiii România

 

Află mai multe despre impactul donațiilor prin SMS și debit direct în raportul nostru anual.