Educație și școală: Povestea organizațiilor care investesc în viitor
În 2019, cinci organizații nonguvernamentale au folosit platforma donație.ro pentru a le asigura elevilor din zone defavorizate și din familii vulnerabile accesul la cărți și la o educație de calitate, care să-i ajute să-și clădească un viitor mai bun.
Abandonul școlar rămâne una dintre cele mai mari provocări ale sistemului educațional, iar statul nu a reușit să creeze o viziune pe termen lung prin care să lupte împotriva acestui fenomen.
Așa cum crede și FDP – Protagoniști în educație, motivele care duc la abandon nu se rezumă doar la performanța actului educative sau infrastructura publică, ci și la condițiile în care elevul trăiește și „educația precară a părinților, sărăcia, încrederea redusă pe care părinții o au în sistemul educațional”. Organizația propune o soluție care să răspundă mai multor factori: hrană zilnică, îmbracăminte și încălțăminte, activități socio-educative, ajutor la teme, excursii și activități de consiliere pentru copii și părinți.
În 2019, 28.519 de donații prin SMS au susținut această viziune a FDP, cu speranța că viitorul unor copii va arăta mai bine. „2019 a fost un an deosebit, cu o activitate intensă, care a condus atât la menținerea donatorilor existenți, cât și la atragerea altora”, spune Diana Marița, din partea organizației. Anul trecut oamenii organizației au reușit să-i contacteze telefonic pe toți donatorii prin SMS, spune ea, lucru care i-a apropiat mai mult de donator și care i-a făcut pe cei din urmă să rămână în continuare alături de FDP.
Lecturi pentru viitor
Pentru OvidiuRo, 2019 a fost un nou an în care și-au depășit obiectivul. Donațiile au ajutat organizația să cumpere aproximativ 10.000 de cărți pentru copii și profesori. 12.778 de SMS-uri au trimis donatorii pentru campania „Fiecare copil merită o poveste”, o campanie prin care organizația stimulează lectura în grădinițe și acasă în rândul copiilor din zonele urbane și rurale defavorizate, la nivel național. Campania a început 2017, pornind de la lipsa acută a infrastructurii pentru dezvoltarea limbajului și a literației, în special a cărților.
În primul an au reușit să ofere cărți illustrate unui număr de 4.000 de copii. Donațiile, spune Oana Stănescu (OvidiuRO) „au însemnat 10.000 de cărți ilustrate ce au ajuns în mâinile copiilor din mediile rurale și urbane defavorizate (majoritatea pentru copii, acasă, însă și cărți pentru bibliotecile create de OvidiuRo în grădinițe) și 460 de cărți uriașe ce au fost oferite profesorilor pentru a le folosi la grupă, în activitățile de literație”.
Cărțile au fost stupul cu miere la Atelierul nostru! În fiecare dimineață, copiii se opreau să răsfoiască o carte. Deja nu mai cereau voie, devenise o obișnuință. Cu greu reușeam să îi urnesc și către alte activități, iar cele care porneau de la o carte le-au plăcut cel mai mult. (…) Ce simt că am sădit cu adevărat vara aceasta, în timpul Atelierelor de Vară, este apetitul pentru cărți și lectură al celor mici și mari, deopotrivă.
(Olivia Rada, profesor învățământ preșcolar din Dolj, pentru campania OvidiuRo)
Lărgim orizontul copiilor
Din 2014, profesorii Teach for Romania le oferă elevilor curajul și motivația de a merge mai departe. Organizația luptă împotriva abandonului școlar și pentru creșterea calității procesului educațional prin recrutarea oamenilor motivați, curajoși, care să poată inspira și să producă o schimbare pe termen lung prin profesia de dascăl.
În 2019, 1.369 de persoane au aplicat la acest program, iar donațiile prin SMS au contribuit la procesul din spatele programului: „recrutarea, pregătirea și integrarea unor profesori motivați și inspiraționali, care aleg să predea în cele mai vulnerabile școli publice din România”, spune
Mara Niculescu din partea organizației. Impactul programului crește de la an la an, iar în 2019, 10.000 de copiii aveau de partea lor un profesor Teach for Romania. Numărul, cu 2.200 mai mare decât în 2018, ne arată dăruirea și dorința dascălilor de a le oferi copiilor mai multe șanse la un viitor mai bun. „Vestea bună aici este că, în fiecare an, reușim să atragem un număr impresionant de candidate excelenți, astfel încât să ne asigurăm că aducem la catedră oameni care nu numai doresc, dar și pot să depășească toate provocările pe care le au de înfruntat timp de doi ani, de la catedră, în comunități vulnerabile. Pentru o cohortă de 60 de profesori, procesăm și peste 2.000 de aplicanți”, adaugă Mara Niculescu.
Listă organizații:
Asociația FDP-Protagoniști în Educație | Asociația OvidiuRo |
Fundația Lumină în Suflet | Teach for Romania |
Asociația Română a Tinerilor cu Inițiativă (ARTI) |
Află poveștile organizațiilor și impactul donațiilor prin SMS și debit direct în raportul nostru anual pe 2019.