În 2019, binele a avut forță. Pentru al șaptelea an consecutiv, platforma donație.ro a înregistrat o creștere a numărului de donații atât prin SMS, cât și prin debit direct.

Anul trecut, oamenii au trimis 3.456.021 donații de 2 și 4 euro prin SMS, astfel, 39.542.720 de lei s-au strâns pentru 87 de campanii. Suma donată este cu 38% mai mare decât cea din 2018, iar de la lansarea platformei,  în 2012 și până anul trecut, s-au strâns 23 de milioane de euro.

Sistemul de sănătate primește guri de oxigen de la organizații nonguvernamentale. În 2019, 12 organizații au avut 18 campanii de strângere de fonduri pentru a putea răspunde unora dintre cele mai mari nevoi ale oamenilor, când vine vorba de accesul la serviciile de sănătate. 2.502.239 de donații prin SMS, 72% din numărul total de SMS-uri din 2019, au primit organizațiile din partea oamenilor.  Printre organizațiile care au desfășurat campanii, se numărăr Dăruiește Viață, Cetatea Voluntarilor Arad,  Fundația Mihai Neșu, HOSPICE Casa Sperantei, MagiCAMP sau Salvați Copiii România.

Donatii prin SMS

Image 3 of 7

În 2019, organizațiile s-au implicat în strângerea de fonduri pentru a le oferi copiilor bolnavi un nou tratament, consiliere sau aparatura necesară pentru a se vindeca și avea o viață normală. Aproape șase milioane de lei s-au strâns din donațiile prin SMS, pentru campaniile organizate de 30 de organizații. Printre acestea se numără campaniile organizate de  SOS Satele Copiilor România, UNICEF în România, Asociația Învingem Autismul, Fundatia Regală Margareta a României sau Fundația Hope and Homes for Children România.

„În 2020, în momentul izbucnirii pandemiei, organizațiile nonguvernamentale au arătat că au o viteză de intervenție mai mare, că știu nevoile la nivel local și reușesc să umple mai repede golurile. Acum, organizațiile s-au mișcat la unison și ne-a fost ușor să observăm ce putere incredibilă are acest sector, dar de opt ani, de la lansarea plarformei donatie.ro, am văzut sute de organizații care au reușit să ofere un sprijin acolo unde nimeni nu intervenea. Sute de organizații au reușit să susțină comunități vulnerabile, să ofere un tratament prea scump, să creeze, dar, mai ales, să pună în practică planuri de intervenții sociale pe termen lung”, spune Camelia Mateș, directoarea programului Mecanisme donație.

O altă creștere consistentă avem în cadrul donațiilor prin debit. Numărul donațiilor a crescut cu 51% față de 2018 și este cea mai mare creștere înregistrată în ultimii ani. Astfel,  au fost înregistrate 539.489 de donații, în valoare totală de 12.357.348 de lei.

În 2019, numărul donatorilor a crescut cu peste 15.000, astfel că la finalul anului, 65.886 oameni donau pentru una din cele 25 de organizații care strâng fonduri prin debit direct.

Află poveștile organizațiilor și impactul donațiilor prin SMS și debit direct în raportul nostru anual pe 2019.