România se află în topul țărilor UE, când vine vorba de creșterea economică. Din păcate, sistemul de sănătate nu a cunoscut aceeași „infuzie de capital” în dotarea și echiparea unităților medicale. Conform raportului OECD din 2019, cheltuielile pentru sănătate sunt cele mai scăzute din UE atât pe cap de locuitor, cât și ca alocare din PIB. Acest lucru se vede cel mai bine în spitale, unde copiii nu au parte de tratament specializat, iar părinții trebuie să călătorească cu ei în alt județ pentru o intervenție, unde operații vitale se fac cu întârziere din cauza supraaglomerării/

 

Cu o infrastructură periculos de subfinanțată și cu zeci de mii de medici lipsă, sistemul de sănătate primește guri de oxigen de la organizații nonguvernamentale. În 2019, 12 organizații au avut 18 campanii de strângere de fonduri pentru a putea răspunde unora dintre cele mai mari nevoi ale oamenilor, când vine vorba de accesul la serviciile de sănătate.

Dăruiește Viață este una dintre organizațiile care au decis să intervină acolo unde statul a eșuat. Din 2015, asociația strânge fonduri pentru a construi primul spital de oncologie pediatrică din România, iar doar în 2019 donatorii au trimis 1.536.643 de SMS-uri, în valoare de 2 și 4 euro. Numărul, cu peste 500.000 mai mare decât cel înregistrat în 2018, ne arată încrederea extraordinară pe care donatorii o au în misiunea organizației de a construi un nou spital pentru copii. „În 2019 am reușit să depășim pragul de 300.000 de donatori unici, ceea ce a fost un moment incredibil și pentru noi.

Este copleșitor să vezi cât de mulți oameni au încredere în acest proiect și vor să pună propria cărămidă la Primul Spital Național de Copii construit exclusiv din donații”, spune echipa organizației. În 2019, donațiile au ajutat organizația să continue structura viitorului spital – o clădire de 12.000 mp, cu 9 niveluri – și au început procesul de instalații și compartimentări. În toamna anului trecut, Dăruiește Viață a anunțat că vor extinde proiectul și vor construi o nouă clădire pentru a găzdui și restul secțiilor din Spitalul Marie Curie.

#NoiFacemUnSpital nu este un proiect care se termină și responsabilitatea noastră, a tuturor celor care au contribuit la construcția lui, se încheie. Spitalul este un proiect pe termen lung, pentru că modul său de funcționare reflectă felul în care noi alegem să fim ca societate. Clădirea și dotările nu sunt suficiente, dacă nu schimbăm modul de abordare al pacientului, dacă nu schimbăm felul în care ne raportăm noi, ca pacienți, la personalul medical etc.(Dăruiește Viață)

Donații cu impact pe termen lung

La aceeași unitate medicală, un alt ajutor vital vine din partea Fundației Vodafone România, care, împreună cu doctorul Cătălin Cîrstoveanu, a început o campanie pentru extinderea secției de terapie intensivă. Nou-născuții cu boli grave depind de resursele secției de terapie intensivă, însă cele doar 27 de locuri disponibile înseamnă nenumărați copii pe lista de așteptare. Lansată în toamnă, campania a reușit să strângă 43.286 de SMS-uri, iar din toamna lui 2020 vor începe lucrările propriu zise. În doi ani, spune organizația, vor fi construiți 2.100 de metri pătrați distribuiți pe trei niveluri, cu zone suplimentare de terapie intensivă, post-terapie și spații extinse pentru cazarea părinților.

MagiCAMP umple un alt gol în acest circuit al nevoilor din sistemul de sănătate și oferă, printr-unul din programele sale, un refugiu pentru părinții copiilor bolnavi de cancer: un loc unde să doarmă, să se odihnească și să-și recapete energia pentru a fi alături de copiii lor. Campania MagicHOME a fost lansată în noiembrie 2017, iar cu ajutorul fondurilor strânse au reușit în 2019 să finalizeze marele proiect MagicHOME Fundeni și să susțină întregul program de găzduire a familiilor cu pacienți bolnavi de cancer, care se desfășoară în opt orașe. „Credem că povestea MagicHOME este despre solidaritate și despre puterea lui Împreună. De la primii 150.000 de donatori care au făcut posibilă ridicarea lui MagicHOME Fundeni, până la susținerea pe care părinții și-o oferă unii celorlalți pe durata cazării în toate MagicHOME-urile din țară”, spune echipa MagicCAMP.

Fundația Mihai Neșu a venit cu un răspuns la o nevoie uriașă: lipsa spațiilor de recuperare pentru copiii cu dizabilități neuromotorii. Așa a apărut Centrul Sfântul Nectarie unde, de 4 ani și jumătate, fundația și specialiștii săi au ajutat nenumărați copii să se însănătoșească și să se bucure de viață, prin terapiile oferite. Experiența dobândită în această perioadă i-a făcut pe oamenii fundației să-și dea seama că sprijinul pe care-l oferă copiilor nu poate fi stopat, odată ce aceștia cresc. În 2019, au decis să extindă centrul, astfel încât să-i ajute și pe tineri. Complexul de recuperare va fi un spațiu comun, al oamenilor sănătoși din comunitate, care, prin utilizarea lui va susține o structură socială medicală atât de necesară: recuperarea copiilor cu dizabilități și integrarea tinerilor cu dizabilități prin crearea unor oportunități de muncă. Viziunea fundației a fost împărtășită de mulți donatori, astfel că, la finalul anului, 27.933 de SMS-uri au fost trimise. Proiectul este ambițios și, spune Iulia Băcăran din partea organizației, ar avea nevoie de încă trei milioane de euro. „Dar cel mai mare impact o să îl aibă proiectul, odată ce va fi finalizat: sute de copii cu dizabilități cu acces la terapii și cu șansa de integrare și o comunitate unită. Acest impact poate schimba percepția asupra copiilor cu dizabilități pe termen lung”, adaugă ea.

Comunități unite

În Arad, Anamaria Popa și organizația Cetatea  Voluntarilor Arad au reușit să trezească comunitatea pentru a oferi o mână de ajutor reabilitării compartimentului Boli Infecțioase opii din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, care nu mai fusese renovat de aproape 30 de ani. În 2019, energia organizației și a comunității a continuat să crească, astfel că au fost reabilitate două Secții de Spital: Secția de Neonatologie a Spitalului Matern Arad și un Ambulator Integrat al Secției de Boli Infecțioase Copii Arad. În toamna anului 2019 a început un șantier nou la Secția Pediatrie 2 a Spitalului Județean Arad. „De fiecare dată când intrau în cont banii de pe urma donațiilor prin SMS era ca o gură de aer. Erau bineveniți pentru că de fiecare dată aveam de cumpărat sau de achitat facturi. Am încercat ca din donațiile strânse prin SMS să decorăm secțiile colorat și vesel pentru copii. Putem spune că decorul fiecărei secții a fost în întregime acoperit de donațiile strânse prin SMS”, spune Anamaria Popa, fondatoarea asociației.

Ni s-a confirmat încă o dată că societatea este dispusă să constribuie dacă i se prezintă în mod coerent o cauză pentru care e nevoie de susținere (Asociația Inima Copiilor)

Un SMS , o șansă în plus la viață

Salvați Copiii a început programul său de dotare a maternităților, “Fiecare copil contează”, în urmă cu opt ani, timp în care 96 de maternități au fost dotate cu echipamente medicale. Alte maternități urmează să fie dotate în perioada următoare, iar o mână de ajutor vine din partea donatorilor, care, doar în 2019, au trimis 136.973 de donații prin SMS. Numărul, cu aproape 20.000 mai mare, se datorează și comunicării transparente și eficiente pe care organizația o are cu cei care-i sunt aproape.

„Anul 2019 ne-a dat o lecție importantă: comunicarea permanentă cu donatorii ne ajută să îi păstrăm alături de noi cât mai mult timp”, spune Adriana Zorilă din partea organizației.

Mortalitatea infantilă a scăzut în ultimii ani, ajungând la 6,7 la mia de copii născuți vii, dar asta nu este o veste care ar trebui să ne liniștească, iar organizația va continua să lupte și să strângă fonduri pentru sprijinirea și dotarea maternităților din țară. Echipa își ia o parte din energie și din poveștile pe care le primesc de la donatori de-a lungul campaniilor, cum ar fi povestea unui tată: „un domn ne-a povestit că soția lui a născut înainte de termen cu o lună jumătate și că nașterea era planificată la un spital privat. Din păcate, în cazul unei nașteri premature, costurile puteau să fie foarte mari, așa că aceasta a ajuns la mai multe spitale de stat, iar singurul care a dat acceptul avea un singur incubator liber, donat de Salvați Copiii. Domnul ne-a atașat chiar și o poză cu mămica și cu cel mic. Mulțumirile și recunoștința au fost și sunt imense, iar bucuria noastră, nemărginită”, povestește Adriana Zorilă.

În sprijinul copiilor

Un alt sprijin pentru copii îl oferă Asociația Inima Copiilor, care în 2019 a derulat campania „Dă-i LOVE în viața reală unui copil bolnav de inimă”, pentru a susține misiunile medicale străine. Misiunile medicale străine înseamnă aducerea unui grup de medici specializați în cardiochirurgie care, cu sprijinul medicilor români, operează anual peste 170 de copii în țară.

Din 2006, Inima Copiilor strânge fonduri pentru ca bebelușii și copiii cu probleme cardiace să poată fi operați și să se bucure de viață. În 2013, organizația a construit singura secție de cardiochirurgie dedicată exclusiv copiilor la Spitalul de Copii Marie Curie din București, iar de-a lungul anilor a organizat nenumărate misiuni medicale prin care au fost salvați sute de copii. În 2019, 153 de copii cu malformații cardiace au fost operați în cele 11 misiuni organizate de asociație la Spitalul Marie Curie. Au participat 4 specialiști străini care s-au aflat la București între 7 și 14 zile, și care au lucrat împreună cu echipa secției, dar și cu medici veniți din Iași și Timișoara.

Cu fondurile strânse prin campanie, organizația va putea să extindă aceste misiuni. „Donațiile rimite și sponsorizările anunțate pentru anul 2020 ne permit să facem un pas important în proiect: să extindem programul dedicat copiilor bolnavi de inimă dincolo de centrul din București, spre centrele din Iași și Timișoara. Ne bucurăm să ne putem implica în 3 centre din cele 5 existente în țară”, spune Enona Chiriac.

În Baia Mare, drama personală trăită de doi părinți i-a făcut să lupte pentru dotarea spitalelor din țară, astfel încât nicio familie să nu mai treacă printr-o tragedie, din lipsa unui aparat cheie. „Întrucât Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare nu avea în dotare un echipament pentru eliberarea căilor respiratorii (fiind vorba de o obstrucție severă), după înmormântare am decis să cumpărăm noi acel echipament și să îl donăm spitalului, pentru ca alți copilași care vor ajunge în situații similare să aibă o șansă în plus la viață”, povestește Vasile Vlașin. În februarie 2016, la trei luni de la tragedie, soții Vlașin au reușit să cumpere aparatul medical în valoare de 50.000 de euro. Dorința lor de a veni în sprijinul celorlalți părinți și copii i-a făcut să pornească programul Părinți Salvatori și Asociația pentru Educație și Caritate, prin care țin cursuri de prim-ajutor și resuscitare, ajută cazurile individuale medicale, procură medicamente pentru bolnavi din țară și militează pentru dotarea spitalelor de urgență cu aparatură specifică intervențiilor în caz de înec la copii.

În 2019, campania de SMS-uri, a adus 6.732 de donații de 2 euro, astfel că, împreună cu alte sponsorizări și donații, Asociația a cumpărat 7 defibrilatoare automate externe, au organizat cursuri de resuscitare și prezentări ale metodelor pentru peste 10.000 de persoane.

Donațiile colectate prin acest mecanism sunt folosite pentru susținerea gratuită a serviciilor de îngrijire paliativă pe care le oferim copiilor și adulților cu boli incurabile. (HOSPICE Casa Speranței)

Luptăm pentru cei vulnerabili

Din 1992, HOSPICE Casa Speranței aduce speranță copiilor și adulților care suferă de o boală incurabilă. Organizația, prin echipele sale, a oferit o alinare acolo unde statul român nu a reușit să intervină, iar peste 34.000 de copii și adulți au beneficiat de servicii de îngrijire paliativă. În 2019, mesajele cu textele TIMP și OPTIMISM au adus împreună 13.579 de donații, fonduri care au fost folosite pentru continuarea serviciilor de îngrijire și pentru lucrările de renovare și dotare a Centrului socio-medical de la Adunații Copăceni.

Suma, spune Beatrice Parîng, fundraiser al organizației, a asigurat 230 de zile de internare pentru pacienții oncologici, care astfel au beneficiat de îngrijire medicală, sprijin social și emoțional, precum și suport spiritual, toate primite în mod gratuit.

În 2019, HOSPICE a strâns cu peste 4.500 de donații prin SMS, mai mult față de 2018, iar acest lucru se datorează și prezenței active a organizației în spațiul public. Poveștile despre îngrijirea paliativă, evenimentele de mobilizare la nivel local și semnalul de alarmă tras de organizație (România are un deficit uriaș de personal calificat în îngrijire paliativă) a atras mai mulți susținători. „Evenimentul de stabilire a recordului Mondial «Cel mai mare mozaic de baloane format din oameni» din septembrie 2019 organizat cu sprijinul Carrefour România, prezența numărului de SMS pe ecranul de background al scenei pe care au cântat mari artiști precum și îndemnul acestora către public de a face o donație prin SMS a dus la o creștere a donatorilor”, adaugă Beatrice Parîng.

Listă organizații:

Asociația Cetatea Voluntarilor AradAsociația Freedom Smile
Asociația Inima CopiilorAsociația pentru Educație și Caritate
Asociația Sonia MariaDăruiește Viață
Fundația Mihai NeșuFundația pentru copii Șansă la viitor
Fundația Vodafone RomâniaHOSPICE Casa Sperantei
MagiCAMPSalvați Copiii România

 

Află poveștile organizațiilor și impactul donațiilor prin SMS și debit direct în raportul nostru anual pe 2019.