Zeci de mii de oameni au ales să susțină cauzele în care cred prin debit direct. În fiecare lună, o sumă fixă de bani aleasă de ei este direcționată către una din cele peste 20 de organizații din țară care folosesc acest mecanism de donații. De peste opt ani, noi suntem cei care administrăm plățile recurente.

Mulți oameni aleg plata recurentă pentru a fi siguri că nu pierd nicio dată scadentă la cablu TV sau abonament telefonic. Alți peste 60.000 de oameni au ales să doneze recurent pentru a fi siguri că organizația în care au încredere își va putea continua activitatea și va putea oferi un sprijin constant celor care au nevoie.

Debitul direct este mecanismul de donații prin care o persoană poate susține o organizație cu o donație lunară recurentă. Am lansat acest mecanism în 2012, iar de atunci, aproape 44 milioane de lei au ajuns către organizații.

Schimbarea sistemică are nevoie de sprijin pe termen lung, iar debitul direct este una din metodele prin care organizațiile pot să atingă asta. Donațiile recurente le oferă organizațiilor stabilitate și puterea de a-și continua intervențiile, iar rolul nostru, la ARC, este să ne asigurăm ca acest transfer de încredere între donatori și organizație este în siguranță. Din 2012, ajutăm organizațiile și donatorii să creeze punți ale schimbării”, spune Dana Pîrțoc, CEO al ARC.

Donațiile prin debit direct formează o legătură strânsă între donator și organizație. Puterea colectivă a celor care dăruiesc înseamnă stabilitate pentru organizație și un vot de încredere oferit de oameni.

Puse laolaltă, donațiile produc schimbare și oferă noi șanse celor pentru care ONG-urile luptă. În 2020, donația medie a fost de 23,53 de lei. Nu e mult. Dar împreună, donațiile din 2020 au adus peste 14 milioane de lei organizațiilor. Împreună, binele capătă forță.

Ce înseamnă pentru o organizație:

Din datele noastre, donația medie este în jur de 4,5 euro. Pentru o organizație cu 1.500 de donatori prin debit direct, asta înseamnă că, într-un an, potențialul debitului direct poate fi de 81.000 euro.

Noi, Asociația pentru Relații Comunitare, suntem cei care administrăm acest mecanism. De aceea numele nostru apare în dreptul donației. Noi ne asigurăm că donațiile ajung repede și în siguranță la cele peste 20 de organizații care folosesc acest mecanism.

De ce nu poate organizația pentru care ați donat să facă asta? 

Pentru că implică foarte multe resurse umane, atât din partea organizației, cât și din partea băncilor, dar și o infrastructură specială. Împreună cu băncile partenere am creat un formular unic special pentru donator, care să poată fi acceptat de acestea, iar noi ne-am asumat rolul de a administra acest mecanism, astfel încât donațiile să ajungă în siguranță la organizații. Mai mult, organizațiile care folosesc debitul direct sunt selectate în urma unor criterii stricte de transparență și responsabilitate financiară.

Dacă doriți să aflați mai multe despre acest mecanism, intrați pe site-ul nostru www.donatie.ro, unde avem răspunsuri pentru toate întrebările legate de debitul direct.