În 2018, trei organizații nonguvernamentale au folosit platforma donație.ro pentru a le asigura elevilor din zone defavorizate și din familii vulnerabile accesul la o educație de calitate, care să-i ajute să-și clădească un viitor mai bun.

  Abandonul școlar rămâne una dintre cele mai mari provocări ale sistemului educațional, iar statul nu a reușit să creeze o viziune pe termen lung prin care să lupte împotriva acestui fenomen. Așa cum crede și FDP – Protagoniști în educație, motivele care duc la abandon nu se rezumă doar la performanța actului educativ sau infrastructura publică, ci și la condițiile în care elevul trăiește și “educația precară a părinților, sărăcia, încrederea redusă pe care părinții o au în sistemul educațional”.

Organizația propune o soluție care să răspundă mai multor factori: hrană zilnică, îmbracăminte și încălțăminte, activități socio-educative, ajutor la teme, excursii și activități de consiliere pentru copii și părinți. În 2018, 27.382 donații prin SMS au susținut această viziune a FDP, cu speranța că viitorul unor copii va arăta mai bine. “Faptul că am învățat foarte multe lucruri din experiență și am reușit să ajutăm foarte multe familii din fondurile strânse, ne menține încrederea că nu trebuie să abandonăm cursa și că avem capacitatea de a face mult mai mult”, spune echipa FDP.

Cu aceeași încredere și energie luptă în continuare și OvidiuRO, care a reușit, în 2018, să își depășească obiectivul campaniei “Dai carte, ai parte” și să păstreze un număr mare de donatori recurenți. “Deși anul trecut nu am comunicat public campania de SMS recurent în mod susținut, faptul că în continuare am primit un număr mare de SMS-uri este o confirmare a faptului că mulți dintre susținătorii proiectelor OvidiuRo – de încurajare a accesului la educație preșcolară de calitate pentru toți copiii – au o adeziune puternică pentru cauza noastră și ne susțin pe termen lung”, adaugă echipa organizației.

Campania a început 2017, pornind de la lipsa acută a infrastructurii pentru dezvoltarea limbajului și a literației, în special a cărților. În primul an au reușit să ofere cărți ilustrate unui nu-măr de 4.000 de copii. Și-au luat angajamentul că în 2018 vor ajunge la 10.000 de copii, iar cele 13.373 de SMS-uri primite i-au ajutat pe cei de la OvidiuRO să cumpere 11.000 de cărți ilustrate.

Din 2014, profesorii Teach for Romania le oferă elevilor curajul și motivația de a merge mai departe. Organizația luptă împotriva abandonului școlar și pentru creșterea calității procesului educațional prin recrutarea oamenilor motivați, curajoși, care să poată inspira și să producă o schimbare pe termen lung, dacă ar alege profesia de dascăl.

În 2018, 1.622 de voluntari au aplicat la acest program, iar la începutul anului școlar, 41 de cadre didactice au fost integrate în școli. Mai mult, organizația oferă o mână de ajutor și profesorilor care vor să acceseze fonduri pentru școala lor sau să urmeze noi cursuri, să participe la schimburi de experiență, astfel încât să capete o nouă forță și mai multă încredere în puterile lor.

“Mă gândesc că fiecare român ar trebui să încerce măcar doi ani meseria de învățător sau de profesor în țara lui. Cred că multe se vor trezi în el însuși. Va ști de ce România arată așa cum este astăzi, va afla lucruri despre sine însuși, pe care nu le știa – și bune și rele – își va pune problema semnificației în act, nu doar filosofic, va părăsi visarea pentru o perioadă și va experimenta realitatea de care de multe ori ne ascundem”, povestește un profesor Teach for Romania, pe blogul organizației.

De ce facem asta

“Sunt foarte bucuroasă pentru că cititul a devenit o rutină pentru noi, după ce am primit GrădiBiblioteca. Copiii pur și simplu adoră să aleagă câte o carte din raft și să o răsfoiască.” (Profesor din județul Olt, care a primit cărți prin programul OvidiuRO)

În cifre:

43.147 de donații prin SMS au fost trimise

401.267 lei au fost strânși

Organizațiile care au avut campanii de strângere de fonduri în domeniul educației:

  • Teach for Romania
  • OvidiuRo
  • Asociația FDP – Protagoniști în educație

 

Află mai multe despre impactul donațiilor prin SMS și debit direct în raportul nostru anual.