În România, două din zece persoane cu dizabilități se află în risc de sărăcie. Rata, cu mult mai mare decât media europeană, ne arată eșecul statului de a le proteja. Tot în România, doar unul din doi copii cu tulburare de spectru autist merge la o școală de masă, iar 25% nu sunt încadrați în învățământ. Sunt doar două exemple care ne arată că statul, prin infrastructura sa socială, nu reușește să lupte și să vină în sprijinul categoriilor defavorizate.

În 2019, organizațiile s-au implicat în strangerea de fonduri pentru a le oferi copiilor bolnavi un nou tratament, consiliere sau aparatura necesară pentru a se vindeca și avea o viață normală. De exemplu, Asociația M.A.M.E vrea să umple un gol din sistemul de sănătate, iar prin Centrul Steluțelor vrea să acopere nevoile și obstacolele care apar în lupta cu o boală gravă. Anul trecut, pentru funcționarea acestui centru, Asociația M.A.M.E a primit 11.711 de donații prin SMS. „Aceste fonduri au fost direcționate integral pentru a susține serviciile de recuperare psiho-sociomedicală pe care le primesc gratuit copiii cu afecțiuni grave în cadrul Centrului Steluțelor. Ne-a bucurat, de asemenea, faptul că am reușit să ne mărim baza de susținători cu încă 11.500 de persoane care au ales să se implice și să susțină cauza pentru care luptăm zi de zi”, povestește Andreea Constantin, din partea asociației. Anul trecut, datorită donațiilor atrase din comunitate, organizația a oferit terapii de recuperare pentru 64 de copii diagnosticați cu cancer și alte boli grave. Tot în sprijinul copiilor vine Asociația Little People care, de 24 de ani, ajută copiii bolnavi de cancer în lupta lor împotriva bolii.

În 2019, campania recurentă de donații prin SMS a contribuit la realizarea celor 2.743 de activități desfășurate și la oferirea de servicii pentru aproape 1.500 de copii și adolescenți. „Munca noastră zilnică în cele 9 centre oncopediatrice implică resurse financiare imense: începând cu salariile specialiștilor psihologi, materiale educaționale și terapeutice și până la medicamente și echipamente medicale achiziționate la solicitarea personalului medical”. Cea mai mare reușită pentru noi este să auzim de la pacienți: Am învins!”, povestește Hilda Hajdu din partea organizației.

Faptul că un copil își redobândește o nouă șansă la viață iar noi suntem alături de el din momentul în care este diagnosticat până când este declarat vindecat dă sens fiecărei activități și acțiuni întreprinse. (Asociația Little People România)

Cei care depășesc imposibilul

Asociația Climb Again vede în sport o șansă ca cei mici să-și dezvolte abilitățile și încrederea pentru o viață independentă. În 2018 a lansat centrul cu același nume, unde organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități, iar pentru al doilea an, organizația a apelat la sprijinul comunității pentru a putea oferi serviciile sale. Peste 4.700 de donații prin SMS au fost strânse, iar scopul campaniei a fost de a susține costurile lunare de 15 euro per beneficiar (beneficiarii primesc servicii complet gratuite de la Climb Again) pentru programele de terapie prin escaladă pentru copii și tineri cu nevoi speciale.

În fiecare an, peste 600 de copii trec pragul centrului, iar o parte din aceștia își cultivă pasiunea și vor să performeze. Astfel, ei ajung în Lotul Național de Paraclimbing, care a fostfondat în 2015. „Cei 12 membri actuali ai lotului, cu varste cuprinse între 12 și 23 de ani, sunt tineri cu deficiențe de vedere, de auz și neuromotorii, fiecare cu o poveste proprie de depășire a imposibilului, ce nu se lasă definiți de dizabilitatea pe care o au, ci de pregătirea lor ca sportivi de performanță, pasionați și competitivi”, spune Bianca Sbircea din partea organizației.

ONG-urile înlocuiesc statul

Acolo unde instituțiile publice nu reușesc să producă nicio schimbare în bine, de multe ori intervin organizațiile nonguvernamentale. Este una din lecțiile care cel mai bine se vede în cazul copiilor cu tulburare de spectru autist (TSA) și familiilor lor. Sistemul public nu are suficient personal medical specializat în această arie, terapiile sunt extrem de scumpe, iar abia din 2019, Guvernul a anunțat că va deconta cateva ore din terapia plătită de părinți. În țară, primul ajutor vital vine din partea organizațiilor nonguvernamentale, care ajută familiile în lupta pentru diagnosticare corectă, oferă terapii gratuite și ajută copiii să se descopere și să se dezvolte. În 2019, trei organizații (Autism Voice, Învingem Autismul și Asociația Autism Europa) au strâns fonduri prin SMS pentru a putea oferi în continuare terapie copiilor cu TSA, iar impreună, au primit peste 13.600 de donații prin SMS.

„Am aflat cu multă bucurie că nu suntem singuri și că avem alături de noi mulți parteneri care cred în ceea ce noi facem. Este într- adevăr copleșitor să știi că 5.600 de oameni au donat VOCE pentru ca un copil cu autism să aibă parte de orele de terapie atat de necesare”, spune echipa Autism Voice, care, cu ajutorul SMS-urilor, a putut dona peste 900 de ore de terapie.

Pentru Învingem Autismul, cele 7.561 de SMS-uri, alături de celelalte donații, i-au permis, printre altele, susținerea integrală a costurilor terapiei pentru doi copii cu autism din medii vulnerabile și susținerea cu 40% din costul terapiei pentru 23 de copii și adolescenți. Cu același scop au fost folosite și fondurile strânse de Asociația Autism Europa.

Susținerea unui copil cu autism înseamnă o șansă oferită unei familii, o familie care să nu fie condamnată la o viață trăită în izolare și neputință. Orele de terapie înseamnă picături de speranță pentru fiecare dintre aceștia. (Autism Voice)

În sprijinul celor vulnerabili

La fel ca-n cazurile copiilor cu TSA menționate mai sus, intervenția autorităților statului în sprijinul persoanelor cu dizabilități este insuficientă. De exemplu, decontarea unui scaun rulant nu ușurează suficient costurile pentru beneficiar, iar politicile de integrare pe piața muncii nu sunt coerente. De 25 de ani, Fundația Motivation România răspunde nevoilor reale ale persoanelor în scaune rulante de a duce vieți active și independente, iar în fiecare an donează peste 1.000 de scaune rulante. În a doua jumătate a anului 2019, organizația a lansat campania de donații prin SMS cu scopul de a mobiliza comunitatea, astfel încat, pe termen lung, donațiile să acopere 30-50% din costurile pentru recondiționarea celor 1.000 de scaune.

„În țara noastră însă, accesul la scaunele rulante de calitate este dificil și costisitor. Casele de Asigurări de Sănătate decontează doar 877 de lei pentru un scaun rulant, odată la trei ani, persoanelor asigurate eligibile, în timp ce un scaun rulant de calitate pornește de la 400 de euro (adică 1.920 lei) și poate ajunge la peste 3.000 euro”, spune Monica Tăutul, din partea organizației. În nord-estul țării, Bogdan Tănasă și Casa Share oferă o șansă la un nou început și încearcă

să atragă atenția asupra situației în care se află cei mai mulți copii din mediul rural. Din 2014 și până în 2019, Bogdan Tănasă și echipa sa de voluntari au construit 21 de case pentru familii aflate într-o situație gravă, au organizat tabere pentru copii și i-au susținut pe cei vulnerabili. Povestea asociației sale a început de la o simplă știre, despre un copil care nu a văzut niciodată o mașinuță. A strâns din jucăriile pe care copilul său nu le mai folosea, iar după ce a ajuns în satul Broșteni din comuna Vlădeni și a văzut situația în care se afla copilul, a decis să se implice și mai mult. Cațiva ani mai tarziu, Bogdan a creat o rețea imensă de donatori și susținători care-l ajută să pună temeliile unor noi vieți. Acest lucru s-a văzut și prin campania creată pe donație.ro, care a strâns 124.017 de SMS-uri în 2019. Următorul pas, pe lângă viitoarele case pe care le va ridica, va fi construirea unui centru educațional de zi pentru copii nevoiași din regiune.

Printre categoriile vulnerabile la izolare și singurătate se regăsesc și persoanele în varstă. Fundația Regală Margareta a României luptă pentru a sparge barierele create de prejudecăți sociale și infrastructură publică, iar în 2019 a continuat campania de donații prin SMS, astfel că 12.438 de mesaje au fost trimise pentru a susține trei programe sociale dedicate varstnicilor. Printre acestea se regăsesc Telefonul Varstnicului, „singura linie de ajutor națională, gratuită și confidențială care asigură consiliere socială și servicii de alinare a singurătății”, spune Ioana Petrea, dar și programul Generații și Asociația Niciodată Singur.

Daca le arătăm donatorilor că donația ajunge acolo unde promitem, că ajutorul pe care îl oferă ei este important și apreciat avem toate șansele ca o bună perioadă de timp să-i avem alături.

(World Vision România)

Un SMS pentru comunități sănătoase

“E nevoie de un sat ca să crești un copil”, spune un proverb african. E nevoie ca fiecare parte din comunitate să fie implicată în educația copiilor, dar când cărămizile care stau la temelia unei comunități sunt șubrede, viitorul lor este din ce în ce mai incert. Organizațiile nongurvernamentale încearcă să acopere o parte din aceste fisuri, sperând ca impactul lor cumulat să le asigure copiilor un viitor mai bun. De exemplu, UNICEF în România derulează „Pachetul minim de servicii”, un program prin care oferă familiilor din 45 de comunități din județul Bacău un pachet universal de servicii sociale preventive în trei arii: sănătate, educație și protecție socială. În 2019, au reușit să strângă 178.503 SMS de 2 și 4 euro, cu peste 10.000 de donații mai mult decat în anul anterior. În comunitățile în care au implementat pachetul, ponderea copiilor care locuiesc în gospodării afectate de sărăcie a scăzut de la 16,8% la 0,4%, numărul mamelor adolescente s-a înjumătățit, iar abandonul școlar a scăzut cu 60%.

Astfel de proiecte sunt gândite pe termen lung, iar impactul schimbărilor se va produce în câțiva ani. În aceeași idee, SOS Satele Copiilor sprijină copiii din mediile defavorizate prin munca depusă în cele trei sate și intervențiile în comunitățile vulnerabile. „Anul 2019 a fost plin de provocări, dar am reușit să ne îndeplinim obiectivele. În Satele SOS din București, Bacău și Cisnădie (Sibiu), 150 de copii

au găsit locul în care sunt acasă. Cu toții merg la școală, în 2019 având promovabilitate 100% și sunt susținuti în dezvoltarea lor și pregătirea pentru viața independentă. Mai mult, pe parcursul anului 2019, familia SOS s-a mărit cu 28 de copii, în Cisnădie și București, un moment extrem de important, dar și o provocare privind integrarea copiilor noi”, povestește Alexandra Vasile, din partea organizației. În 2019, peste 3.000 de donatori noi s-au alăturat cauzei, astfel că la finalul anului, 65.849 de donații prin SMS s-au îndreptat spre sprijinirea celor aproximativ 700 de copii din programele SOS Satele Copiilor. O altă schimbare pe termen lung o produc oamenii de la Fundația Hope and Homes for Children România, care ajută familiile vulnerabile și salvează copiii de la instituționalizare. În zece ani a reușit să dezvolte peste 100 de case de tip familial, să închidă 57 deorfelinate, să reintregreze peste o mie de copii în familiile lor și să sprijine alți 31.000 de copii să rămână alături de familii. „În perioada 2019-2020, am lucrat și încă lucrăm la închiderea a 13 centre de plasament. Procesul de închidere presupune reintegrarea în familii a copiilor instituționalizați, inserția socio-profesională a tinerilor și, pentru acei copii care nu pot fi reîntorși acasă, plasarea în asistență maternală profesionistă sau mutarea în case de tip familial”, povestește Nicoleta Marcu, din partea organizației. Cele 38.447 SMS-uriau fost folosite, printre altele, la reintegareaîn familiile naturale sau extinse a 20 de copii.

O intervenție similară în viețile copiilor o are și Fundația Alex Tache. Fondatorul, supraviețuitor de cancer osos, a decis să ofere o familie copiilor abandonați. Astfel a apărut Casa NEST. Cu sprijinul donațiilor, Alex Tache, vrea să construiască o casă de tip familial pentru 16 copii abandonați, în comuna Galicea, județul Valcea. „Copiii abandonați au nevoie de dragoste, dar societatea este conștientă doar de nevoile lor materiale”, spune Alex. Prin campania de pe donație.ro, organizația a reușit să strângă peste 2.600 de SMS-uri, iar sumele au fost folosite pentru achiziționarea de materiale de construcție.

Am învățat însă că nu este vorba despre sumă, ci despre a găsi calea către inima oamenilor.

(SOS Satele Copiilor România)

Ce înseamnă o masă caldă

Un alt sprijin pentru copiii vulnerabili a venit de la Fundația United Way România,care luptă să ajute 6.500 de copii din familii cu venituri mici să rămână la școală. Aceștia primesc ajutor la teme, participă la activități educative și recreative în centre de zi și școli și sunt susținuți pentru a merge la școală – cu rechizite, imbrăcăminte, încălțăminte și o masă caldă, zilnic. World Vision România oferă un sprijin vital prin campaniile Mergdesculț și Pâine și Mâine. Campania de donații unice Mergdesculț (#Barefoot challenge) a strâns peste 7.000 donații de 2 euro, iar suma a fost folosită pentru cumpărarea de ghete de iarnă pentru 3.947 copii, iar prin „Pâine și Mâine” oferă o masă caldă copiilor. Oferirea unei mese calde a fost și motivul pentru care Salvați Copiii Iași a strâns fonduri prin SMS, în 2019. „Pentru mulți dintre ei, masa primită la Salvați Copiii Iași este singura masă din zi. Ce înseamnă asta? Înseamnă că acești copii minunați se află practic în fiecare zi în pragul abandonului școlar pentru că pur și simplu nu sunt hrăniți adecvat sau nu fac față costurilor ascunse ale educației gratuite din România: rechizite, dotarea sălilor de clasă, manuale etc.”, povestește Radu Cristin.

Cele 1.843 de donații au contribuit la oferirea meselor calde pentru peste 120 de copii din trei centre ale organizației. Fundația Copii în Dificultate luptă să ofere „un prezent mai bun pentru copiii al căror viitor este incert”, iar prin campania sa din 2019, a informat comunitatea locală cu privire la problematica persoanelor cu dizabilități grave și a promovat serviciile sociale oferite de fundație pentru cei care suferă de boli incurabile ori în faze terminale, infestați cu HIV/SIDA, cu tulburări din spectrul autist sau abandonați. Fiecare organizație umple astfel cate un gol din comunitățile noastre, în speranța că viitorul acestor persoane va fi mai bun. Cele 622.100 de donații prin SMS sunt ca niște cărămizi care, impreună, pot clădi o viață mai bună.

Mesajul transmis românilor a fost mai puternic ca oricând, dar și actual: nu timpul schimbă lucrurile, ci oamenii. Oameni ca noi toți. (Fundația Hope and Homes for Children România)

Listă organizații:

Asociația Ana și CopiiiAsociația ANAIS
Asociația Autism EuropaAsociația Caritas Alba Iulia
Asociația Casa ShareAsociația Club Sportiv Climb Again
Asociația de Scleroză Multiplă din RomâniaAsociația Învingem Autismul
Asociația Little People RomâniaAsociația M.A.M.E.
Asociația SAMAS
Autism VoiceFederatia FILANTROPIA
Fundatia Inimă de CopilFundatia Regală Margareta a României
Fundația CMU Regina MariaFundația Copii în Dificultate
Fundația Hope and Homes for Children RomâniaFundația Inocenti
Fundația Laurențiu CiucurFundația Alex Tache

 

 

Află poveștile organizațiilor și impactul donațiilor prin SMS și debit direct în raportul nostru anual pe 2019.