Am publicat raportul anual Donație.ro
2018 a fost un an al rezilienței. Organizațiile s-au confruntat cu modificări legislative ad-hoc, cu o creștere a birocrației și cu un discurs negativ din ce în ce mai pronunțat din partea instituțiilor publice. Din fericire, asta nu a făcut decât să crească determinarea organizațiilor în a-și îndeplini misiunea, iar donatorii și comunitățile au arătat că au încredere în ele.
Peste 2,8 milioane de donații prin SMS au strâns cele 75 de campanii din 2018, cea mai mare parte îndreptându-se spre campaniile din domeniul infrastructurii în sănătate.
Cu o infrastructură periculos de subfinanțată și cu zeci de mii de medici lipsă, sistemul de sănătate primește guri de oxigen de la organizații nonguvernamentale. În 2018, nouă organizații au avut 15 campanii de strângere de fonduri pentru a putea răspunde unora dintre cele mai mari nevoi ale oamenilor, când vine vorba de accesul la serviciile de sănătate.
Dacă acum zece ani oamenii făceau donații literalmente din Paști în Crăciun, și atunci pentru copii orfani sau bolnavi și pentru bătrâni singuri, în 2018 aceste donații au fost infime în comparație cu cele pentru cauze civice, ca să nu mai vorbim despre donațiile pentru Spitalul Dăruiește Viață, pentru MagiCAMP, UNICEF, Salvați Copiii sau Casa Share”, spune Camelia Mateș, directoarea programului de mecanisme donații ARC.
Donațiile prin debit direct au cunoscut o creștere de 54% față de 2017, iar tot în 2018 am depășit pragul de 70.000 de mandate semnate. Mai mult, numărul de donații făcute au ajuns la 356.450, cu 117.733 mai mult față de anul anterior.
“Cine și-ar fi imaginat acum câțiva ani că în România oamenii vor dona constant pentru presa de investigație? Sau pentru monitorizarea alegerilor? Sau pentru prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenților? Sau că din sute de mii de donații de la cetățeni și de la companii vor fi dotate cu echipament performant maternitățile din România, va fi construit un spital, vor fi construite zeci de case pentru familiile în nevoie?”, adaugă Camelia Mateș.
Descoperă ce s-a întâmplat în 2018 în raportul donație.ro, aici.